cara mandi wajib


assalamualaikum :)

hari ini pilih nak bawak tajuk berat sikit(berat ka?) huhu tapi agak penting. Memula rasa macam awkward ja nak tulis bab ni.tapi saya nak tulis jugak. sebab saya rasa tajuk ni ramai orang macam tak betul betul faham atau yakin tapi macam malu nak bertanya,or macam assume apa yang kita buat kira betul lah tu. ingat ustazah ajar dulu sikit sikit pun kira ok lah. huhu, sapa suruh tak fokus. :) (ok, darjah 5 mana tahu lagi perkataan fokus) and yup even me will not discuss about this with other people. saya tak tahu kenapa. -____- and kalau nak tahu betul betul, just go to google. tapi bila tengok dengan google rasa macam tak yakin sangat. coz there is no guarantee what you get from internet  is 100% reliable. and kalau kita buat satu benda tu dengan tak yakin, saya rasa macam akan buat sambil lewa. huhu. saya rasa lah.


jesteru, bila saya belek belek buku ini dan ternampak ada tajuk ni. saya pun terus buka.

*tajuk buku 'Bimbingan mukminin' ringkasan daripada buku 'ihya ulumuddin' karya imam Al-Ghazali.



ok mari kita tengok tertib mandi wajib:

1. Membasuh kedua belah tangan sebanyak 3 kali
2. Beristinjak atau menghilangkan segala jenis najis di badan kalau ada
3. Ambillah wudhuk macam biasa kecuali tangguhkan sebentar membasuh kedua belah kaki
4. Lepas tu bolehlah siram badan dengan air, start dari kepala dulu
5. Then, teruskan dengan membasuh anggota badan bahagian kanan dan diikuti dengan bahagian kiri
6. Selesai menyirami air tu, bolehlah menggosok bahagian hadapan dahulu dan diikuti bahagian belakang badan
7. kemudian, hendaklah ia menyela-nyela rambut yang di atas kepala, begitu jugak janggut , supaya air itu sampai kepada pangkal tempat tumbuh rambutnya itu, samaada rambut itu lebat mahupun nipis. (ok ni copy sebijik ayat dia)

ok then, selesai. easy cheesy kan. islam itu indah! :D

ok ni isi yang saya baru tahu.mandi wajib ni menjadi sunat hukum atas sebab mandi kerana dua hariraya, (ok x tak thu pun tu sebenarnya 'mandi wajib', ingatkan sejenis cara mandian lain, iaitu mandi sunat). -____-" then mandi kerana hadir sembahyang jumaat, kerana berihram, kerana wuquf diarafah, kerana masuk negeri Mekah dan bagi orang yang memandikan orang mati.

tapi pada dasarkan, kita ni wajib mandi wajib untuk bagi badan ini suci bila nak menghadap Allah apabila anda

a. keluar air mani
b. kerana persetubuhan
c. kerana haidh
d. kerana nifas

ok macam tetiba rasa macam sedang berada dalam kelas KAFA petang petang dulu.

selamat bersuci dan membanyakkan ibadah pada malam-malam terakhir ni :)

2 comments:

ImaginE said...
August 26, 2011 at 7:13 PM

haha.comel la weh.

Check 7 point tu.alhamdullilah setel dah.terima kasih ustazah waktu sekolah rendah dulu..

tapikan,walaupun kita rasa isu ni macam semua orang tahu,jangan terkejut kalau ada org yg tak tau.sbb memang wujud.

oren said...
August 26, 2011 at 8:58 PM

yup. and the thing is bila tak betul betul tahu, badan tak suci dengan sempurna and ibadah mungkin akan macam compang camping di situ. belum kira Allah terima ke tak. mungkin tu salah satu sebab bila orang mengeluh " aku dah solat dah, tapi kenapa solat aku tak mencegah aku dari kemungkaran pun" ~.~

Leave a Comment

Back to Home Back to Top Theme ligneous by pure-essence.net.